Back

ⓘ Itziar Ituño




Itziar Ituño
                                     

ⓘ Itziar Ituño

Itziar Ituño Martínez eshte nje aktore spanjolle. Ajo eshte me e njohur per rolin e saj si Inspektorja Raquel Murillo ne serialin televiziv spanjoll La casa de papel.

                                     

1. Jeta e hershme

Ituño lindi ne Basauri, me 18 qershor 1974. Ajo studioi aktrim ne Shkollen Teatrore Basauri, dhe gjithashtu u diplomua ne sociologji urbano-industriale dhe politike nga Universiteti i Vendit Bask.

                                     

2. Karriera

Paraqitja e pare e Ituño ishte ne filmin Bask, Agur Olentzero, agur Mirupafshim Olentzero, Mirupafshim i cili u publikua ne 1997.

Ne vitin 2001 ajo mori nje rol ne telenovelen Goenkale. Ne kete serial televiziv, ajo luajti Nekane Beitia, nje police lezbike nga fshati imagjinar i Arralde. Ajo luajti rolin deri ne vitin 2015, kur shfaqja u anulua. Ky rol e rriti shikueshmerine e saj ne Vendin Bask.

Ajo vazhdoi te punoje si aktore, duke interpretuar ne filmat Loreak paraqitje spanjolle per Academy Awards dhe Igelak, te publikuara perkatesisht me 2015 dhe 2016. Ne vitin 2017, ajo luajti ne serialin televiziv La casa de papel transmetuar ne Antena 3 dhe me pas e fituar nga Netflix ne rolin e Raquel Murillo, nje negociatore e policise.

Perveç roleve te saj ne film, televizion dhe teater, ajo eshte gjithashtu nje kengetare ne tri grupe: Dangiliske, EZ3, dhe INGOT. Me 26 Shtator 2017, ajo ishte prezantuese e Basque Film Gala dhe EITB Gala per edicionin e 65-te San Sebastian International Film Festival.

                                     

3. Filmografia

Televizion

  • Goenkale 2001–2015, ETB 1, Nekane Beitia.
  • Cuéntame cómo pasó 2016, TVE, Koro Zabaleta.
  • La casa de papel 2017–, Antena 3 then Netflix, Raquel Murillo.
  • Teilatupean 2000–2001, ETB 1.
  • Kilker Dema 2002, ETB 1.
  • Ander eta konpainia 2000, ETB 1.
  • Agur Olentzero, agur 1997, TV movie.
  • Platos sucios 2002, ETB 2.
  • Pulsaciones 2017, Antena 3.

Film

  • Basque Selfie 2018
  • For the Good Times 2017.
  • El final de la noche 2003.
  • El Buen Mal 2014.
  • Errementari 2017.
  • Un otoño sin Berlin 2015.
  • Lasa y Zabala 2014.
  • El silencio de la ciudad blanca 2019
  • Tarde para el recreo 2017.
  • Izarren Argia 2010.
  • El cazador de dragones 2010.
  • Igelak 2016.
  • Agujeros en el cielo 2001.
  • Arkadia 2005.
  • Loreak 2014.